نظامنامه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو
24/11/1391
مقدمه
تأثیرات خاص بحرانهای طبیعی و غیر طبیعی بر صنعت آب و برق به لحاظ آسیب پذیری زیرساختها در مراحل مختلف طراحی، پیاده سازی و بهره برداری از یک سو و نیاز اساسی به تمرکز در مدیریت عالیه به منظور سیاست گذاری، راهبری، برنامه ریزی و ایجاد هماهنگی با استفاده بهینه از کلیه ظرفیتهای موجود از سوی دیگر؛ ضرورت تدوین این نظامنامه را در راستای استمرار مأموریت صنعت و فعالیت در شرایط اضطرار بیش از پیش آشکار مینماید.
1- اهداف
هدف از تدوین این نظامنامه حفظ وحدت رویه، کنترل متمرکز در سطوح راهبردی، انسجام بخشی تعاملات درون سازمانی و برون سازمانی و همسان سازی روند انجام طرحهای ذیربط در کلیه شرکتهای تابعه و وابسته وزارت نیرو؛ با تکیه بر موارد ذیل میباشد:
- برنامه ریزی و نظارت بر اجرای طرحهای ایمن سازی در تأسیسات حیاتی، حساس و مهم صنعت آب و برق.
- کسب آمادگیهای لازم در ابعاد سازماندهی و تأمین و تجهیز منابع.
- ایجاد هماهنگی در برنامه ریزی و نظارت بر اجرای برنامههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل.
- افزایش آستانه مقاومت و ظرفیت پایداری، استمرار ارائه خدمات و کاهش زمان بازگشت در شرایط اضطرار.
- مدیریت ریسک و مدیریت جامع بحران
2- محدوده اجرا
- حوزه ستادی وزارت نیرو.
- شرکتهای مادرتخصصی.
- کلیه شرکتهای زیرمجموعه.
- مراکز و مؤسسات آموزشی و پژوهشی تحت نظارت وزارت نیرو.
3- مسئولیتها
- مسئولیت اجرا در حوزه ستادی وزارت نیرو بر عهده مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل میباشد.
- مسئولیت اجرا در شرکتهای مادر تخصصی و زیر مجموعه بر عهده مدیر عامل میباشد.
- مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این نظامنامه بر عهده قائم مقام وزیر یا نماینده تامالاختیار ایشان میباشد.
4- تعاریف
4- 1- بحران
بحران رویدادی است که به طور طبیعی یا به وسیله بشر، به طور ناگهانی یا به صورت فزاینده به وجود آید و سختی و مشقتی را به جامعه انسانی تحمیل کند که برای برطرف کردن آن نیاز به اقدامات اضطراری، اساسی و فوقالعاده باشد. سطوح بحران عبارتند از:
4-1-1- بحران ملی (سطح 1)
عبارتست از هرگونه رویداد غیر منتظرهای که ابعاد آن به حدی باشد که برای مقابله با آن نیاز به بکارگیری، هماهنگی و همکاری کلیه امکانات نهادهای مسئول و سایر نهادها به صورت ملی باشد. مانند بروز حادثه در یکی از مراکز حیاتی طبقه بندی شده.
4-1-2- بحران منطقهای (سطح 2)
عبارتست از هرگونه رویداد غیر منتظرهای که ابعاد آن به حدی باشد که برای مقابله با آن نیاز به بکارگیری، هماهنگی و همکاری کلیه امکانات نهادهای مسئول و سایر نهادها به صورت منطقهای باشد. مانند بروز حادثه در یکی از مراکز حساس طبقه بندی شده.
4-1-3- بحران محلی (سطح 3)
عبارتست از هرگونه رویداد غیر منتظرهای که ابعاد آن به حدی باشد که برای مقابله با آن نیاز به بکارگیری، هماهنگی و همکاری کلیه امکانات نهادهای مسئول و سایر نهادها به صورت محلی باشد. مانند بروز حادثه در یکی از مراکز مهم طبقه بندی شده.
4-2- مدیریت بحران
مدیریت بحران در برگیرنده یكسری عملیات و اقدامات پیوسته و پویا است كه به طور كلی شامل برنامه ریزی، سازماندهی، تشكیلات، رهبری و كنترل جهت دستیابی به اهداف ذیل میباشد.
- كاهش پتانسیل خطر.
- ارائه كمك فوری و درخور به هنگام ضرورت.
- دستیابی سریع و عملی به جبران وضع موجود و بازگشت به وضعیت اولیه.
4-3- پدافند غیرعامل
پدافند غیر عامل به کلیه فعالیتها و اقداماتی اطلاق میشود که بدون استفاده از ابزار و امکانات نظامی و تسلیحات جنگی بتوان از وارد شدن خسارات و صدمات به مردم، تجهیزات و امکانات موجود در یک منطقه جلوگیری و یا شدت آنها را به حداقل رساند.
4-4- دستورالعمل اجرایی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل
سندی است رسمی که بر اساس مصوبات قانونی و با توجه به سیاستها و برنامهها، چگونگی انجام وظایف مرتبط با مدیریت بحران و پدافند غیر عامل را به تفکیک تعیین مینماید.
4-5- اعتبارات
شامل کلیه اعتبارات جاری، عمرانی و تملک دارائیهای سرمایهای از محل منابع عمومی، داخلی و سایر منابع میباشد که به مدیریت بحران (شامل زلزله، سیل، خشکسالی، مقاوم سازی و ...) و پدافند غیرعامل اختصاص مییابد.
4-6- شرکتهای ذیصلاح
شرکتهای مشاور و پیمانکاری هستند که از لحاظ فنی مورد تأیید کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مادر تخصصی ذیربط و ستاد قرار گرفتهاند. همچنین جهت انجام هرگونه فعالیت در راستای رعایت اصول و ملاحظات پدافند غیرعامل تأیید صلاحیت شرکتهای مذکور از دفتر مرکزی حراست وزارت نیرو الزامی میباشند.
5- اصول و ساختار
5-1- ارکان نظام مدیریت بحران و پدافند غیرعامل
ارکان نظام مدیریت بحران و پدافند غیرعامل عبارتند از:
· ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو.
· دبیرخانه ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو.
· کارگروههای تخصصی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو.
· کمیتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی.
· دبیرخانه کمیتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی.
· کمیتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای زیرمجموعه.
5-2- ساختار ارتباط سازمانی
تبصره: به منظور تسریع در تصمیم گیری، فرماندهی و هدایت عملیات در بحرانهای ملی و حسب مورد منطقهای (با تشخیص رییس ستاد)؛ جلسات ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو، کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادر تخصصی ذیربط و عندالزوم کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای زیرمجموعه استانهای بحرانزده، معین و جانشین؛ به صورت همزمان در محل اعلام شده توسط رئیس یا دبیر ستاد تشکیل میگردد.
5-3- ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل
به منظور نهادینه سازی، اجرای اصول و ضوابط پدافند غیرعامل و مدیریت بحران و در راستای افزایش بازدارندگی، تداوم ارائه خدمات در شرایط اضطراری، کاهش آسیب پذیری و ارتقاء پایداری در کلیه تأسیسات و فرآیندهای صنعت آب و برق؛ ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، که از این پس ستاد نامیده میشود؛ در محل حوزه ستادی وزارت نیرو ایجاد میگردد.
5-3-1- ترکیب اعضای ستاد
قائم مقام وزیر
|
رئیس ستاد
|
مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل
|
دبیر ستاد
|
معاون وزیر در امور آب و آبفا
|
عضو ستاد
|
معاون وزیر در امور برق و انرژی
|
عضو ستاد
|
معاون وزیر در امور برنامه ریزی و امور اقتصادی
|
عضو ستاد
|
مدیر کل حراست وزارت نیرو
|
عضو ستاد
|
مدیران عامل شرکتهای مادرتخصصی
|
عضو ستاد
|
مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات
|
عضو ستاد
|
مدیر کل دفتر روابط عمومی وزارت نیرو
|
عضو ستاد
|
فرمانده بسیج وزارت نیرو
|
عضو ستاد
|
تبصره: در صورت ضرورت؛ متناسب با موضوع دستور كار جلسات و بنا به پیشنهاد اعضا و موافقت رئیس ستاد از سایر دستگاههای ذیربط و افراد حقیقی و حقوقی دعوت به عمل خواهد آمد.
5-3-2- وظایف ستاد
1- سیاست گذاری و ارائه خط مشیهای لازم در جهت استقرار نظام مدیریت بحران و پدافند غیرعامل.
2- تصویب برنامههای سالانه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل.
3- تصویب دستورالعملهای اجرایی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل.
4- نظارت کلان بر برنامههای اجرایی و عملکرد کمیتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی و عندالزوم شرکتهای زیرمجموعه.
5- فرماندهی عملیات و راهبری در بحرانهای ملی (سطح 1).
6- تصویب استانداردها، سطح بندی خطرات و ضوابط مدیریتی و فنی در سیستمها، فرایندها، تأسیسات موجود و طرحهای توسعه.
7- تأیید و تصویب تصمیمات کارگروههای تخصصی.
تبصره: جلسات عادی به صورت ماهانه، بر اساس برنامه از پیش تنظیم شده و ارسال دعوتنامه؛ تشكیل و رسمیت یافته و مصوبات جلسه پس از ابلاغ توسط دبیر ستاد لازمالاجرا خواهد بود.
5-4- دبیرخانه ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو
به منظور ایجاد هماهنگی، پشتیبانی و پیگیری فعالیتها، عملیات اجرایی و مصوبات؛ دبیرخانه ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، که از این پس دبیرخانه ستاد نامیده میشود؛ با دبیری مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در محل حوزه ستادی وزارت نیرو تشكیل میگردد.
5-4-1- وظایف دبیرخانه ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل
1- دعوت اعضای ستاد به جلسه، تهیه دستور جلسه، انضمام اسناد، مدارک، صورتجلسات و پیگیری و ابلاغ حسن اجرای مصوبات.
تبصره 1: به منظور تسریع در انجام امور، صورتجلسات و ضمایم مربوطه باید حداكثر یك هفته پس از برگزاری جلسات برای اعضای ستاد ارسال گردد.
تبصره 2: كلیه مكاتبات اداری و پشتیبانی ستاد از طریق دبیرخانه و با امضای دبیر انجام میگیرد مگر در مواردی كه ضرورت تأیید و امضای آن با رئیس ستاد باشد.
2- هماهنگی برای فراهم كردن مكان برگزاری مناسب جلسات و تنظیم برنامه زمانبندی آن.
3- پیگیری ابلاغ استانداردها و ضوابط مدیریتی و فنی در سیستمها، فرایندها، تأسیسات موجود و طرحهای توسعه و پیگیری و نظارت بر حسن اجرای آنها در شرکتهای مادرتخصصی و عندالزوم شرکتهای زیرمجموعه.
4- پیگیری و نظارت بر حسن اجرای آیین نامه اجرایی قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور، مصوبات کمیته دائمی پدافند غیرعامل کشور، شورای عالی و شورای هماهنگی سازمان مدیریت بحران کشور و مصوبات ذیربط شورای امنیت ملی، سازمان بازرسی کل کشور و سایر ارگانهای مرتبط؛ در شرکتهای مادرتخصصی و عندالزوم شرکتهای زیرمجموعه.
5- جمع بندی و تدوین گزارشات دورهای عملکرد، نحوه تخصیص بودجه و وضعیت طرحهای مطالعاتی و اجرایی شرکتهای مادر تخصصی؛ جهت ارائه به ستاد.
6- پیگیری تصویب مطالعات پدافند غیرعامل طرحهای دارای سطح بندی (حیاتی، حساس و مهم).
7- پیگیری تصویب پیوستهای پدافند غیرعامل طرحهای مطالعاتی که منجر به شکل گیری مراکز حیاتی، حساس یا مهم میگردند.
8- پیگیری تصویب مطالعات طرحهای ملی و منطقهای مدیریت بحران.
9- بررسی و تأیید اولویت بندی طرحها و اعتبار مورد نیاز پروژههای پیشنهادی ارائه شده توسط کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی.
10- نظارت و پیگیری دریافت اعتبارات مدیریت بحران (شامل زلزله، سیل، خشکسالی، مقاوم سازی و ...) و پدافند غیرعامل از مراجع ذیربط و توزیع آنها.
11- بررسی تأیید هزینهکرد اعتبارات اختصاص یافته به مباحث مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در شرکتهای مادرتخصصی و زیرمجموعه.
12- انجام امور دبیرخانهای و تشکیل کارگروههای تخصصی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در امور "آب و آبفا" و "برق و انرژی" به منظور بررسی مراکز طبقه بندی شده صنعت آب و برق جهت نیاز سنجی، برنامهریزی، سیاستگذاری، تدوین آییننامهها و دستورالعملهای اجرایی.
13- تأیید اساتید انتخابی جهت برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی، سمینارها و موارد مشابه بر اساس ضوابط مربوطه.
14- معرفی دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای مرتبط با رشتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل به مراکز آموزشی ذیربط بر اساس ضوابط مربوطه.
15- پیگیریِ ابلاغ و ایجاد ساختار سازمانی مناسب در شرکتهای زیرمجموعه وزارت نیرو.
16- انجام کلیه هماهنگیها و تعاملات برون سازمانی شرکتهای مادرتخصصی و زیرمجموعه در امور مدیریت بحران و پدافند غیرعامل با ارگانهای بالادستی.
تبصره: به منظور ممانعت از بروز مشکلات ناشی از عدم هماهنگی و لزوم حفظ وحدت رویه، شرکتهای مادرتخصصی و زیرمجموعه جهت انجام کلیه تعاملات ذیربط و امور برون سازمانی، موظف به هماهنگی و اخذ مجوزهای لازم از ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل میباشند.
17- پیگیری تصویب برنامههای سالانه و تأیید کلیه موافقتنامههای مرتبط با مباحث مدیریت بحران (شامل زلزله، سیل، خشکسالی، مقاوم سازی و ...) و پدافند غیرعامل.
تبصره: به منظور تهیه برنامههای سالانه و تنظیم موافقتنامهها، شرکتهای مادرتخصصی ملزم به طرح و تصویب موارد مورد نیاز در کمیتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل خود بوده تا پس از بررسی و موافقت کارگروه تخصصی ذیربط، به دبیرخانه ستاد ارائه گردد.
5-5- کارگروههای تخصصی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو
به منظور بررسی مراکز طبقه بندی شده صنعت آب و برق، نیاز سنجی، تدوین برنامهها، آییننامهها و دستورالعملهای اجرایی؛ کارگروههای تخصصی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در امور "آب و آبفا" و "برق و انرژی"، که از این پس کارگروههای تخصصی نامیده میشوند؛ به ریاست دبیر ستاد در محل وزارت نیرو تشکیل میگردد.
1- اعضای کارگروههای تخصصی با حکم دبیر ستاد منصوب میگردند.
2- اعضای کارگروههای تخصصی حسب ضرورت میتوانند از مدیران و کارشناسان متخصص شرکتهای مادرتخصصی و زیرمجموعه، اعضای هیأتهای علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، كارشناسان حقیقی و حقوقی متخصص سایر دستگاههای اجرایی منصوب گردند.
5-5-1- وظایف کارگروههای تخصصی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل
1- بررسی طرحهای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی و زیرمجموعه آنها در قالب برنامههای پنج ساله و بودجه سالانه جهت ارائه به دبیرخانه ستاد.
2- بررسی مطالعات طرحهای ملی و منطقهای مدیریت بحران، طرحهای پدافند غیرعامل محیطهای دارای سطح بندی و ارائه تأییدیه به دبیرخانه ستاد.
3- بررسی پیوست پدافند غیرعامل مطالعات طرحهایی که منجر به تشکیل مراکز حیاتی، حساس یا مهم میگردند و ارائه تأییدیه به دبیرخانه ستاد.
4- بررسی و ارائه تأییدیه گزارشهای توجیهی و اعلام نیازهای انجام مانورها، برگزاری سمینارها، همایشهای تخصصی، کارگاههای آموزشی و سایر موارد مشابه که در کلیه سطوح توسط شرکتهای مادرتخصصی پیشنهاد گردیده است به دبیرخانه ستاد.
5- نیاز سنجی و تهیه پیش نویس قوانین و مقررات، آیین نامهها، دستورالعملها و بخشنامهها جهت ارجاع به دبیرخانه ستاد.
6- تدوین و بازنگری استانداردها و ضوابط مدیریتی و فنی در سیستمها، فرایندها، تأسیسات موجود و طرحهای توسعه.
7- انجام پژوهشهای مورد نیاز در راستای دستیابی به راهکارهای جدید کم هزینه، مؤثر و عملیاتی.
8- تدوین دستورالعملهای آموزشی و فرهنگ سازی.
5-6- کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی
به منظور نهادینه سازی، اجرای اصول و ضوابط پدافند غیرعامل و مدیریت بحران در شرکتهای زیرمجموعه، افزایش بازدارندگی، تداوم ارائه خدمات در شرایط اضطراری، کاهش آسیب پذیری و ارتقاء پایداری در کلیه تأسیسات و فرآیندهای مرتبط با وظایف شرکتها؛ کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل که از این پس کمیته نامیده میشود در محل شرکتهای مادرتخصصی ایجاد میگردد.
5-6-1- ترکیب اعضای کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی
|
رئیس کمیته
|
مدیر دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مادرتخصصی
|
دبیر کمیته
|
مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو
|
عضو کمیته
|
معاونین مدیر عامل
|
اعضای کمیته
|
مدیر حراست شرکت مادرتخصصی
|
عضو کمیته
|
مدیران عامل ذیربط در شرکتهای زیرمجموعه استان تهران
|
عضو کمیته
|
مدیر دفتر روابط عمومی شرکت مادرتخصصی
|
عضو کمیته
|
فرمانده بسیج شرکت مادرتخصصی
|
عضو کمیته
|
5-6-2- وظایف کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی
1- نیاز سنجی، بررسی اولیه طرحها و ارتباط سازی بین کمیتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای زیرمجموعه و ستاد.
2- نظارت بر اجرای سیاستها و خط مشیهای استقرار نظام مدیریت بحران و پدافند غیرعامل ارائه شده توسط ستاد.
3- نظارت بر اجرای سطح بندی خطرات و استانداردها.
4- نظارت بر اجرای دستورالعملهای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل.
5- نظارت بر برنامههای اجرایی و عملکرد کمیتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای زیرمجموعه.
6- فرماندهی عملیات و راهبری در بحرانهای منطقهای (سطح 2) و ارائه گزارش عملکرد به دبیرخانه ستاد.
7- شناسایی تأسیسات و فرایندهای حیاتی، حساس، مهم و آسیب پذیر و انعکاس به دبیرخانه ستاد.
8- تهیه شرح وظایف کلیه واحدها، مدیران و کارکنان برای شرایط اضطراری.
9- نیاز سنجی و برآورد اعتبار مورد نیاز طرحهای مدیریت بحران (شامل زلزله، سیل، خشکسالی، مقاوم سازی و ...) و پدافند غیرعامل و اعلام نیاز به دبیرخانه ستاد.
تبصره 1: جلسات عادی به صورت ماهانه، بر اساس برنامه از پیش تنظیم شده و ارسال دعوتنامه؛ تشكیل و یک نسخه از صورت جلسه آن جهت دبیرخانه ستاد ارسال میگردد.
تبصره 2: تصمیمات اخذ شده توسط کمیته پس از طرح و تصویب در ستاد و ابلاغ توسط دبیرخانه ستاد لازمالاجرا میباشد.
5-7- دبیرخانه کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی
به منظور ایجاد هماهنگی، پشتیبانی و پیگیری فعالیتها، عملیات اجرایی و مصوبات و پاسخگویی بالادستی؛ دبیرخانه کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل با دبیری مدیر دفتر ذیربط، که از این پس دبیرخانه شرکتهای مادر تخصصی نامیده میشود؛ تشكیل میگردد.
تبصره 1: به منظور ایجاد ساختار یکپارچه و هماهنگ در بخش مدیریت بحران و پدافند غیرعامل و نیز رعایت اصول امنیتی، مدیران دفاتر یادشده جهت شرکتهای مادرتخصصی و زیرمجموعه با پیشنهاد بالاترین مقام اجرایی شرکت ذیربط؛ پس از طی مراحل قانونی و در چارچوب ضوابط ابلاغی ستاد مدیریت بحران و پدافند غیر عامل وزارت نیرو، منصوب میگردند.
تبصره 2: دفاتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی و زیرمجموعه زیر نظر مدیرعامل شرکت تشکیل میگردند.
5-7-1- وظایف دبیرخانه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای مادرتخصصی
1- دعوت اعضای کمیته به جلسه، تهیه دستور جلسه، انضمام اسناد، مدارک، صورتجلسات و پیگیری حسن اجرای مصوبات ستاد.
تبصره 1: به منظور تسریع در انجام امور، صورتجلسات و ضمایم مربوطه باید حداكثر یك هفته پس از برگزاری جلسات برای اعضای کمیته و اطلاع دبیرخانه ستاد ارسال گردد.
تبصره 2: كلیه مكاتبات اداری و پشتیبانی کمیته از طریق دبیرخانه و با امضای دبیر انجام میگیرد مگر در مواردی كه ضرورت تأیید و امضای آن با رئیس کمیته باشد.
2- هماهنگی برای فراهم كردن مكان برگزاری مناسب جلسات و تنظیم برنامه زمانبندی آن.
3- ارائه گزارشات دورهای عملکرد، نحوه تخصیص بودجه و وضعیت طرحهای مطالعاتی و اجرایی به دبیرخانه ستاد.
4- ارائه گزارش لحظهای بحرانها و حوادث محلی و منطقهای به دبیرخانه ستاد.
5- تهیه و تدوین استانداردها و ضوابط مدیریتی و فنی در سیستمها، فرایندها، تأسیسات موجود و طرحهای توسعه و پیشنهاد به ستاد و پیگیری تصویب آن.
6- پیگیری و درخواست تأیید برنامهها و هزینه کرد اعتبارات مدیریت بحران (شامل زلزله، سیل، خشکسالی، مقاوم سازی و ...) و پدافند غیرعامل از دبیرخانه ستاد.
7- بررسی مطالعات پدافند غیرعامل طرحهای دارای سطح بندی و ارائه به دبیرخانه ستاد جهت تصویب.
8- بررسی پیوستهای پدافند غیرعامل طرحهای مطالعاتی که منجر به شکل گیری مراکز حیاتی، حساس یا مهم میگردند و ارائه به دبیرخانه ستاد جهت تصویب.
9- بررسی مطالعات مدیریت بحران طرحهای ملی و منطقهای و ارائه به دبیرخانه ستاد جهت تصویب.
10- پیشنهاد اولویت و اعتبار مورد نیاز طرحها و پروژههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل به دبیرخانه ستاد جهت تصویب.
11- ارائه گزارشهای توجیهی و اعلام نیاز انجام مانورها، برگزاری سمینارها، همایشهای تخصصی، کارگاههای آموزشی و سایر موارد مشابه در کلیه سطوح، جهت اخذ تأیید به دبیرخانه ستاد.
12- پیگیری اخذ تأیید اساتید انتخابی جهت برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی، سمینارها و سایر موارد مشابه از دبیرخانه ستاد.
13- پیشنهاد معرفی دانشجو جهت مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای مرتبط با رشتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل به دبیرخانه ستاد.
14- پیگیری و ایجاد ساختار سازمانی مناسب در شرکت مادر تخصصی و شرکتهای زیرمجموعه ذیربط.
15- اجرای آیین نامه اجرایی قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور، مصوبات کمیته دائمی پدافند غیرعامل کشور، شورای عالی و شورای هماهنگی سازمان مدیریت بحران کشور، شورای امنیت ملی، سازمان بازرسی کل کشور و برنامههای کوتاه مدت و بلند مدت مصوب که صرفاً توسط دبیرخانه ستاد منعکس میگردد.
16- اجرای استانداردها و ضوابط مدیریتی و فنی در سیستمها، فرایندها، تأسیسات موجود و طرحهای توسعه ابلاغی توسط دبیرخانه ستاد.
17- ارزیابی فنی شرکتهای مشاور و پیمانکار در رشتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل.
18- بهره گیری از فناوریهای نوین جهت مقابله با تهدیدات جدید (نرم افزاری، الکترونیکی و ...).
19- نظارت بر اجرای شرح وظایف کلیه واحدها، آموزش مدیران و کارکنان برای شرایط اضطراری و تمرین دستورالعملها.
20- تهیه و تنظیم پیش نویس موافقتنامهها در بخشهای مدیریت بحران (شامل زلزله، سیل، خشکسالی، مقاوم سازی و ...) و پدافند غیرعامل و پیگیری تأیید از دبیرخانه ستاد.
21- هماهنگی با دبیرخانه ستاد جهت انجام کلیه تعاملات برون سازمانی با ارگانهای بالادستی.
5-8- کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای زیرمجموعه
به منظور اجرای اصول و ضوابط پدافند غیرعامل و مدیریت بحران در سیستمها، فرایندها، تأسیسات موجود و طرحهای توسعه مرتبط با وظایف شرکتها؛ کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، که از این پس کمیته استانی نامیده میشود؛ در محل شرکتهای زیرمجموعه ایجاد میگردد.
5-8-1- ترکیب اعضای کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای زیرمجموعه
مدیرعامل شرکت
|
رئیس کمیته
|
مدیر واحد سازمانی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت
|
دبیر کمیته
|
مدیر دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مادرتخصصی
|
عضو مدعو کمیته
|
معاونین مدیر عامل شرکت
|
اعضای کمیته
|
مدیر حراست شرکت
|
عضو کمیته
|
مدیر دفتر روابط عمومی شرکت
|
عضو کمیته
|
فرمانده بسیج شرکت
|
عضو کمیته
|
5-8-2- وظایف کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکتهای زیرمجموعه
1- اجرای سیاستها و خط مشیهای استقرار نظام مدیریت بحران و پدافند غیرعامل ارائه و ابلاغ شده توسط ستاد.
2- اجرای دستورالعملهای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل ابلاغی توسط ستاد.
3- فرماندهی عملیات و راهبری در بحرانهای محلی (سطح 3) و ارائه گزارش عملکرد به دبیرخانه شرکت مادرتخصصی و ستاد.
4- شناسایی تأسیسات و فرایندهای حیاتی، حساس، مهم و آسیب پذیر و انعکاس به دبیرخانه کمیته شرکت مادرتخصصی.
5- تهیه شرح وظایف کلیه واحدها، مدیران و کارکنان برای شرایط اضطراری.
6- نیاز سنجی و برآورد اعتبار مورد نیاز طرحهای مدیریت بحران (شامل زلزله، سیل، خشکسالی، مقاوم سازی و ...) و پدافند غیرعامل استان جهت پیشنهاد به دبیرخانه شرکت مادرتخصصی ذیربط.
تبصره: جلسات عادی به صورت ماهانه، بر اساس برنامه از پیش تنظیم شده و ارسال دعوتنامه؛ تشكیل و یک نسخه از صورت جلسه آن جهت دبیرخانه شرکت مادرتخصصی ذیربط ارسال میگردد.
7- ارائه گزارشات دورهای عملکرد، نحوه تخصیص بودجه و وضعیت طرحهای مطالعاتی و اجرایی به دبیرخانه شرکت مادرتخصصی ذیربط.
8- ارائه گزارش لحظهای بحرانها و حوادث محلی و منطقهای به دبیرخانه شرکت مادرتخصصی ذیربط و دبیرخانه ستاد.
9- پیگیری و درخواست تأیید برنامهها و هزینه کرد اعتبارات مدیریت بحران (شامل زلزله، سیل، خشکسالی، مقاوم سازی و ...) و پدافند غیرعامل از شرکت مادرتخصصی ذیربط.
10- ارائه مطالعات پدافند غیرعامل طرحهای دارای سطح بندی جهت طی مراحل تصویب به دبیرخانه شرکت مادرتخصصی ذیربط.
11- ارائه پیوستهای پدافند غیرعامل طرحهای مطالعاتی که منجر به شکل گیری مراکز حیاتی، حساس یا مهم میگردند جهت طی مراحل تصویب به دبیرخانه شرکت مادرتخصصی ذیربط.
12- ارائه مطالعات مدیریت بحران طرحهای ملی و منطقهای جهت طی مراحل تصویب به دبیرخانه شرکت مادرتخصصی ذیربط.
13- ارائه گزارشهای توجیهی و اعلام نیاز انجام مانورها، برگزاری سمینارها، همایشهای تخصصی، کارگاههای آموزشی و سایر موارد مشابه در کلیه سطوح، جهت طی مراحل تصویب به دبیرخانه شرکت مادرتخصصی ذیربط.
14- طی مراحل اخذ تأیید اساتید انتخابی جهت برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی، سمینارها و سایر موارد مشابه از دبیرخانه شرکت مادر تخصصی ذیربط.
15- پیشنهاد معرفی دانشجو جهت مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای مرتبط با رشتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل به دبیرخانه شرکت مادر تخصصی ذیربط.
16- اجرای استانداردها و ضوابط مدیریتی و فنی در سیستمها، فرایندها، تأسیسات موجود و طرحهای توسعه ابلاغی توسط ستاد.
17- ارزیابی فنی شرکتهای مشاور و پیمانکار در رشتههای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل و ارائه به دبیرخانه شرکت مادرتخصصی ذیربط.
18- بهره گیری از فناوریهای نوین جهت مقابله با تهدیدات جدید (نرم افزاری، الکترونیکی و ...).
19- نظارت بر اجرای شرح وظایف کلیه واحدها، آموزش مدیران و کارکنان برای شرایط اضطراری و تمرین دستورالعملها.
20- تهیه و تنظیم پیش نویس موافقتنامهها در بخشهای مدیریت بحران (شامل زلزله، سیل، خشکسالی، مقاوم سازی و ...) و پدافند غیرعامل جهت ارائه به شرکت مادر تخصصی ذیربط.
21- هماهنگی با دبیرخانه ستاد جهت انجام کلیه تعاملات برون سازمانی با ارگانهای بالادستی.
6- اسناد مرتبط و پیوست
1- آییننامه اجرایی بند (11) ماده (121) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران؛ به شماره 19454ت33260هـ مورخ 22/04/1384.
2- بند الف از ماده 9 قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور مصوب 31/02/1387 مجلس شورای اسلامی.
3- گزارش سازمان بازرسی کل کشور به شماره 89600/88/2/د مورخ 21/10/1388.
4- تبصره 2 از ماده 3 آیین نامه اجرایی قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور؛ ابلاغی توسط معاون اول رئیس جمهور به شماره 185645ت40792ک مورخ 21/09/1388.
5- نمودار سازمانی وزارت نیرو؛ ابلاغی توسط معاون وزیر نیرو در امور تحقیقات و منابع انسانی طی نامه شماره 540/46316/89 مورخ 1/6/1389.
6- نمودار سازمانی وزارت نیرو ابلاغی توسط معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور در تاریخ 27/6/1389.
7- مواد 198، 199، بند ک ماده 201، بند الف ماده 215 و بند ش ماده 224 برنامه پنجم توسعه؛ مصوب 15/10/1389 مجلس شورای اسلامی.
8- "سیاستهای کلی نظام در پدافند غیرعامل" ابلاغی ستاد کل نیروهای مسلح طی نامه شماره 129/315/127/خم مورخ 10/10/1390.
9- ساختار اجرایی، شرح وظایف و تشکیلات تفصیلی واحد سازمانی پدافند غیرعامل وزارت نیرو؛ ابلاغی توسط معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور به شماره 446/91/200 مورخ 30/02/1391.
7- بازنگری
1- سایر اسناد اداری، شرح وظایف و نظامنامههای ابلاغ شده در امور مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در صورت مغایرت با این نظامنامه ملغی اعلام شده و قابلیت اجرایی ندارند.
2- این نظامنامه در شرایط ذیل قابل بازنگری میباشد:
1- به منظور ارتقاء کارایی. 2- لزوم هماهنگی با ضوابط و مقررات. 3- تصویب ستاد.
3- این نظامنامه در هفت بند و چهارده تبصره تهیه و از تاریخ ابلاغ لازمالاجرا میباشد.
|